June 4, 2020

14 Bank Malaysia Memberi Moratorium Automatik Khas Selama 6 Bulan bermula April 2020

14-Bank-Malaysia-Memberi-Moratorium-Automatik-Khas-Selama-6-Bulan-bermula-April-2020

14 Bank Malaysia Memberi Moratorium Automatik Khas Selama 6 Bulan bermula April 2020 | Haaa suka ke tak ni? Mestilah suka kan? Kalau tanya aku pun, jawapannya aku suka giler! Yelah terjejas sebab Covid-19 kot.

Dari apa yang aku faham, kepada korang yang terikat dengan pembayaran bulanan pinjaman bank bolehlah berasa lega selama tempoh 6 bulan bermula 1 April 2020 nanti.

Eh sebelum tu korang faham ke tak apa itu Moratorium? Moratorium bermaksud tempoh penangguhan bayaran yang korang wajib kena bayar setiap bulan dekat bank tu ditangguh oleh pihak bank di Malaysia.

Ia akan proses secara automatik kepada kita semua rakyat Malaysia yang terjejas dengan covid 19 ini. Namun bagi korang yang rasa duit terlalu banyak dan taknak bebankan korang untuk tangguh 6 bulan punya pinjaman, bolehlah hubungi pihak bank sama ada melalui emel atau hubungi pusat panggilan (call center) bank okay.

Syarat Utama Untuk Dapat Moratorium Automatik ?



Ini apa yang aku baca dekat laman web berita tempatan dan bank yang aku tengah wajib bayar sekarang ni. Dan aku rasa semua sama je adalah :

1. Pinjaman / pembiayaan korang mestilah tidak tertungggak selama lebih 90 hari (3 bulan) sebelum 1 April 2020

2. Semua jenis pinjaman / pembiayaan kecuali kad kredit

3. Dalam denominasi Ringgit Malaysia

[Dah Baca Ke?] Application for EPF i-Lestari withdrawal via i-Akaun Starts 1st of April 2020

14 Bank Malaysia Memberi Moratorium Automatik Khas Selama 6 Bulan bermula April 2020 adalah :

#1. Maybank (klik nama bank)

atau klik sini Terma & Syarat Moratorium Maybank 

#2 Bank Rakyat (klik nama bank)

atau klik sini Terma & Syarat Moratorium Bank Rakyat

#3 CIMB (klik nama bank)

atau klik sini Terma & Syarat Moratorium CIMB

#4 Public Bank (klik nama bank)

#5 Bank Muamalat (klik nama bank)

#6 Ambank (klik nama bank)

atau atau klik Sini Terma & Syarat Moratorium AMBANK


#7 SME Bank (klik nama bank)

#8 RHB bank dan RHB Islamic Bank (klik nama bank)

atau klik Sini Terma & Syarat Moratorium RHB

#9 Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (klik nama bank)

#10 Bank Simpanan Nasional (klik nama bank)

#11 Affin Bank (klik nama bank)

atau klik Sini Terma & Syarat Moratorium AffinBank

#12 Bank Islam (klik nama bank)

#13 UOB Malaysia (klik nama bank)

#14 Standard Chartered Bank Malaysia Berhad (klik nama bank)

Di harap perkongsian berguna di saat kritikal ini kita dapat kongsikan kepada semua keluarga terdekat kita untuk kemudahan bersama.


kredit gambar MyPT3

Asyraf Asri

Pernah bekerja sebagai Arabic Speaker Specialist di Emirates Airlines Ground Staff dan Customer Service Officer Malaysia Airlines Berhad di KLIA1. Sangat menyayangi kucing. Meminati rumah exterior dan interior minimalist". - Asyraf Asri 2020

View all posts by Asyraf Asri →
error: