5 Jenis Kerjaya Airlines Ground Handling Di Airport

ASsalamualaikum, Salam Sejahtera. Salam tabik penerbangan.

Baru baru ni saya ada tulis 1 perkongsian yang cukup menarik bagi pelajar lepasan SPM 2017. Tak sangka juga artikel penulisan tu menjadi begitu viral dari kalangan wanita yang berumur sekitar 20-an sehingga 38 tahun untuk baca perkongsian seorang bekas Airlines staff.

Statistik umur ini saya dapat dari tracking yang dilakukan oleh google analytics.

Alhamdulillah satu pencapaian yang cukup bagus bagi blog niche personal experiences dan kerjaya airlines aviation industries.

Boleh klik sini 80% Wanita Malaysia Suka Kerjaya Airlines.

Kepada anda yang masih tak baca perkongsian penulisan seorang staff penerbangan,
mohon baca.

Jika bermanfaat, sila kongsikan di media sosial.

Jom kita terjah pula tajuk terbaru yang ramai pelajar lepasan SPM, emak ayah yang ingin anaknya kerja di Airport dan kebanyakan wanita bekerjaya dalam dunia korporat juga teringin nak tahu 5 Jenis Kerjaya Airlines Ground Handling Di Airport.

Sebelum itu, sila faham artikel ini lebih kepada kerja kerja yang melibatkan diri seorang itu
bekerja hanya di lapangan terbang. Bukan bekerja sebagai pilot dan cabin crew.

5 Jenis Kerjaya Airlines Ground Handling Di Airport

Jenis Kerjaya Airlines 1: Ground Handling

Ground Handling atau lebih dikenali sebagai people below the wing. Maksudnya pekerja pekerja di luar body kapal terbang. Skop kerja ini lebih tertumpu dari check-in counter sehingga penghantaran penumpang ke pintu kapal terbang.

Ground handling ini ada 7 jenis cabang kerjaya.

Ground Handling 1: Passenger Handling

Ground Handling 2: VVIP Meet and Assist Service

Ground Handling 3: Baggage Service

Ground Handling 4: Aircraft Handling

Ground Handling 5: Flight Operations

Ground Handling 6: Passenger Boarding Bridge

Ground Handling 7: Charter Flights

Jenis Kerjaya Airlines 2: Cargo Handling

Cargo Handling ini juga sama takrifan dengan Ground Handling. Tapi ia sedikit berbeza dari skop kerja yang dilakukan.

Cargo Handling ini ada 9 jenis cabang kerjaya.

Cargo Handling 1: Import Handling

Cargo Handling 2: Export Handling

Cargo Handling 3: Transfer Handling (Transhipment)

Cargo Handling 4: Express Handling

Cargo Handling 5: Break Bulk Handling

Cargo Handling 6: Special Cargo Handling

Cargo Handling 7: Halal Cargo Handling

Cargo Handling 8: Security Features

Cargo Handling 9: Office/Warehouse space and Equipment Rental

Jenis Kerjaya Airlines 3: Inflight Catering

Inflight Catering adalah satu team yang begitu excited sepanjang hari 24 jam akan
membuat menu menu penerbangan untuk premium airlines dan juga low-cost airlines.

Team ini sangat teliti menyiapkan menu yang standard bagi memastikan menjaga kualiti
perkidmatan terbaik.

Jenis Kerjaya Airlines 4: Aircraft Maintenance & Engineering

Aircraft Maintenance & Engineering ini ada 7 jenis cabang kerjaya.

Aircraft Maintenance & Engineering 1: Line Maintenance and Segmented ‘A’ checks

Aircraft Maintenance & Engineering 2: Technical Assistance

Aircraft Maintenance & Engineering 3: Aircraft Interior Maintenance

Aircraft Maintenance & Engineering 4: Engineering Support Services

Aircraft Maintenance & Engineering 5: Material Handling and Storage

Aircraft Maintenance & Engineering 6: Special Motorized Equipment and Tooling

Aircraft Maintenance & Engineering 7: Engineering Operation Centre

Jenis Kerjaya Airlines 5: Meet & Assist Services (MAAS)

Meet & Assist Services atau MAAS ini adalah 1 team khas bagi mereka yang dah senior dalam
industri customer service airlines.

Untuk menjadi salah seorang team ini, mereka adalah dikalangan yang menjaga masa dengan baik sepanjang dalam perkhidmatan. Mereka juga yang sentiasa grooming pada wajah dan penampilan pada tahap tip top.

Macam mana, seronok ke happy bila anda tahu jenis jenis pekerjaan di Airport ni ?

Diharap perkongsian ini membuka mata bagi yang berminat tentang pekerjaan ground handling di Airport.

Mohon SHARE artikel ini untuk manfaat semua.

Terima kasih guys.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sharing is Caring
  • 24
    Shares

12 Comments

  1. zara January 18, 2018
    • Asyraf January 19, 2018
  2. cikpinz January 18, 2018
    • Asyraf January 19, 2018
  3. Diana January 12, 2018
    • asyrafasri January 13, 2018
  4. Naziman Azlye January 1, 2018
    • asyrafasri January 1, 2018
  5. azrinros December 31, 2017
    • asyrafasri January 1, 2018
  6. Anuar December 29, 2017
    • asyrafasri December 29, 2017

Add Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: