Dr-Afifi-Al-Akiti-Ulama-Melayu-Oxford
Biodata

Jom Kenali Dr Afifi al-Akiti BA, MSt, DPhil Pensyarah Fakulti Teologi Oxford

Jom Kenali Dr Afifi al-Akiti, seorang pensyarah Melayu Pertama di Universiti terkemuka dunia ..Oxford University.

Tujuan Utama aku just nak cari apa maksud disebalik MSt dan DPhil je. Pakcik Google bagi rujukan orang yang sesuai untuk dijadikan contoh Apakah Maksud Sebenar Disebalik Perkatan MSt dan DPhil.

Google memang hebat dan bijak! Google kan boleh trace location kita cari maklumat internet dari mana? So bila aku nak cari terus keluar rujukan contoh orang kita Malaysia yang ada belajar sesuatu bidang tertentu.

Lagipun aku pernah tahu dan dengar pasal orang Malaysia yang hebat belajar dekat University Oxford United Kingdom di peringkat sarjana dan doktor falsafah yang boleh bertutur dan fasih dalam 7 bahasa dunia.

Dr. Afifi al-Akiti kini akhirnya dilantik sebagai Felo dan Pensyarah di Pusat Pengajian Islam Oxford.

Dalam satu temubual di stesen televisyen Malaysia, Astro Awani memberikan tajuk sebagai Dr. Afifi Ulama Melayu pertama di Oxford.

Korang boleh rujuk sejarah Dr. Afifi al-Akiti di website Wikipedia.

Sekarang baru aku faham apa maksud disebalik perkataan singkatan MSt dan DPhil.

[Dah Bace Ke?] Pengasas Kicap Jalen Idaman Malaysia Meninggal Dunia

MSt merujuk sebagai ..

..The Master of Studies (rendered M.St. or MSt) is a postgraduate degree at the University of Oxford, University of Cambridge, the Australian National University, University of Dublin and the University of Newcastle. … In contrast, the Master of Studies requires completion of classroom study and a thesis…

DPhil pula merujuk sebagai ..

..A DPhil is the Oxford equivalent of a PhD. Both ‘PhD’ and ‘DPhil’ are abbreviations for ‘Doctor of Philosophy’, which is an advanced research qualification usually involving independent research to write an original thesis…

Sebab aku pernah jumpa jugak singkatan ini dekat profile social media orang berpengaruh dekat instagram facebook tu kan.

Jadi sebagai orang yang suka tahu pasal ilmu baru ni. Aku akan cari jugak sampai dapat.

Agak agak korang jenis macam aku ke ??

Hahaha …

Haaa, dah tahu pasal Dr. Afifi al-Akiti ni boleh SHARE dengan kawan kawan korang ya.

.
Kredit Gambar: thepatriots.asia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: