Nak Jadi Crew Penerbangan ? Ini Lubuknya.

ASsalamualaikum Warahmatullah, Salam Senyuman Krew Penerbangan.

Moga kita sentiasa senyum ikhlas dengan sesiapa sahaja.

Nak Jadi Crew Penerbangan ? Ini lubuknya. Ya, tahniah sebab korang berjaya berada di blog seorang bekas Airlines staff ni. Bukan senang kan nak sampai sini. huhuhu …

Ingat senang ke nak jadi peramugara / peramugari ni ?  Atau lebih sedap disebut cabin crew. Wah !

Jawapan kepada soalan tu sebenarnya tidaklah terlalu susah nak bergelar anak kapal penerbangan jika kita tahu step by step.

Ada orang lepas SPM atau STPM datang je interview terus diterima sebagai cabin crew.

Ada jugak orang ada pengalaman bekerja di dalam industri khidmat pelanggan, baru lulus interview.

Ini semuanya rezeki. Korang kena tahu rezeki Tuhan kita tak tahu macam mana ye dak ?

Asyraf pernah tanya seorang kawan baik. Kenal dia pun masa sama-sama pergi interview
Malaysia Airlines cabin crew. Nama dia Alifkayrani , orang Langkawi.

Sekarang 2 tahun sudah dia bergelar flight attendant untuk MH. Tahniah Alif !

Dia pernah bagitahu. Nak jadi krew penerbangan ni kena banyak study pasal Airlines. Meaning, kalau kita nak jadi ..

Cabin crew Emirates Airlines, kena tahu apa product knowledge yang diterangkan di websitenya.

Cabin crew Etihad Airways, kena tahu apa yang company promot dan sebagaianya.

Begitu juga ..

Cabin crew Garuda Indonesia, kena tahu bahasa indon sikit-sikit dan lenggoknya.

Ataupun tak kisahlah korang teringin sangat nak jadi krew penerbangan apa terutama dekat negara kita seperti Malaysia Airlines, Malindo Air dan Air Asia.

Rahsia Lubuk Mudah Masuk Dunia Penerbangan Sebagai Airlines Cabin Crew

Korang tak perlu susah-susah dah nak cari sumber ini kat mana ya.

Asyraf dah ready maklumat rahsia ni.

Untuk pengetahuan, kebanyakan student-student yang belajar di pusat ini sudah bergelar cabin crew untuk semua penerbangan premium dan low cost airlines.

Mesti korang tak sabar kan nak tahu apakah Lubuk Rahsia Lubang Mudah Jadi Cabin Crew ?

Okay jom ..

1. Air Cademy

Training Center berpusat di Kelana Jaya.

Kebanyakan budak-budak baru nak up yang teringin nak kerja Airlines tak kisah mana-mana position. Inilah tempatnya untuk belajar segala ilmu atau perkara baru dalam dunia penerbangan.

Buktinya, junior-junior Asyraf masa di Malaysia Airlines dulu ada 4 orang yang belajar di Air Cademy ini.

Ini antara junior-junior saya iaitu Geetha, Augustine, Daniel Douglas dan Regunath.

Empat junior yang saya sebut ni semasa bekerjasama dengan mereka terutama di departure gate sangat best, happy and funny. Depa ni semua pandai melawak.

The best announcement made by Daniel Douglas. Superb accent.

Jadi keluaran Air Cademy ni bukan biasa-biasa. MH sangat berbangga memiliki mereka yang luar biasa untuk jangka panjang. Tahniah !

Untuk info lanjut, boleh hubungi : – klik link

Fb               : https://www.facebook.com/Aircademy
Instagram : https://www.instagram.com/aircademy/

2. CCAKL

Training Center berpusat di Sultan Abdul Aziz Shah Airport

Yang menariknya pusat sehenti ini. Semua trainee yang berkursus disini, boleh memakai pakaian seragam @ uniform airlines. Samada malaysia airlines, air asia dan malindo air.

Ia menjadikan pusat pembelajaran ini unik dari lain. Ia memberi semangat kepada student untuk terus cedok ilmu penerbangan dengan lebih ghairah.

CCAKL banyak berkolaborasi dengan pihak kerajaan. Baru-baru ini seperti dalam instagram. Pihak CCAKL memberi kursus kepada warga Angkatan Tentera Udara (ATM) khususnya pramugari penerbangan bagaimana mahu kekal cantik dan terpesona walaupun dalam keadaan kecemasan semasa di udara.

CCAKL juga menerima orang luar negara – foreigner untuk belajar kursus ini dan selepas grad boleh fly dengan syarikat penerbangan premium seperti Emirates dan Etihad.

Untuk info lanjut, boleh hubungi : – klik link

Instagram           : https://www.instagram.com/ccakl/
Official Website : https://www.cabincrew.com.my/

Harap perkongsian ini bermanfaat untuk kalian yang tengah mencari peluang pekerjaanyang lumayan dan gah beruniform.

Jika artikel ini trending. Mohon SHARE di media sosial ya. Terima kasih korang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
VIRAL KAN
  • 38
    Shares

KLIK DAN TERJAH

14 Comments

    1. Sejujurnya, tak semua orang suka nak bagi tahu pasal ni. Tapi saya memikirkan industri sangat memerlukan tenaga mahir di bidangnya. Itu sebab saya SHARE jugak pasal ni.

    1. Untuk pengetahuan bro,

      Cabin crew mana-mana Airlines. Ketinggian sangat penting.

      Lain pula untuk ground staff (kerja kat daratan) ketinggian penting juga tapi tengok kepada keperluan. Adakah penting tinggi tu kerja di daratan sedangkan English is so important nowadays. Takkan orang tinggi tapi english hampeh, so nak tak nak company kena ambik semua yang layak tak kisah dia tinggi atau pendek untuk kerja sebagai ground staff.

      Moga faham ya .. hihihi ..

    1. Betul, sangat setuju.

      Mostly student-studentnya dah dapat kerja sebagai cabin crew dan ground staff.

      Seperti di artikel, junior-junior saya pun dapat di MH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge