Study in Customer Service Boleh Pergi Jauh

ASsalamualaikum Warahmatullah, Salam Sejahtera. Moga korang sihat selalu ya.

Sebenarnya kerjaya dalam industri perkhidmatan servis atau Customer Service industry ini sangat luas dan kita boleh bekerja di pelbagai jabatan dan perkhidmatan awam juga swasta.

Jadi disini saya ingin beri sedikit nasihat untuk kepentingan kita bersama bagi memajukan diri sendiri terutamanya.

Cukuplah bagi korang yang penat nak fikir sambung belajar kat mana dan jurusan apa. Di kolej universiti mana ?

Tahniah, inilah tempat yang sepatutnya korang berada di blog Asyraf.

Asyraf disini bukan menulis artikel hanya copy paste. Faktanya, saya sendiri ada pengalaman bekerja di
sektor customer service ini.

Alhamdulillah,

Pernah bekerja di sektor Food & Beverage

Pernah bekerja di sektor Hotel & Management

Pernah bekerja di sektor Penerbangan – Airlines Industry

Pengalaman telah mengajar kita pelbagai perkara.

Study in Customer Service Terutama Lepasan SPM

Tak kisah.

Tak kisah korang lepasan SPM, sijil atau diploma. Masih tak terlambat lagi nak Study in Customer Service.

Selagi korang rasa umur yang ada sekarang masih dikira muda 26 tahun kebawah. Its better further study  in Customer Service.

Kalau boleh undurkan masa , Asyraf nak je ambik diploma dan degree in customer service ni. Sebabnya banyak.

Nanti saya cerita okay. Teruskan bacaan.

3 Faktor Terbaik Study in Customer Service

1. Pasaran Kerja

Semasa korang sambung belajar lagi, kolej atau universiti yang korang belajar tu dah ready sediakan praktikal untuk  korang rasai pengalaman bekerja di sektor customer service.

Jadi, korang akan tahu betapa indahnya bekerja di sektor ini.

Mana-mana syarikat samada sektor pembinaan, perkapalan, hotel, penerbangan semuanya memerlukan seorang yang berkebolehan  dalam customer service.

Korang yang dah ada basic dalam industri lebih tahu dan mudah nak handle angry cutomer dan pelbagai ragam pelanggan.

Jadi bila dah graduate sijil , diploma dan ijazah nanti. Pastinya korang nak cari kerja mudah. Sebab you are the talent.

2. Gaji Mahal Hanya Untuk Pakar

Opkos lah kan, bila kita lahir di bidang tu dan duduk ditempat itu. Konfemlah company akan bayar kita mahal sebab  kepakaran kita.

Jangan risau wahai kawan-kawan semua.

Untuk info, gaji basic customer service Call Center like Malaysia Telco (celcom,maxis,TM) starting gaji RM2.3K untuk 6 bulan pertama sebelum di-promote tetap dalam servis.

Belum lagi bekerja di syarikat oil & gas dan airlines industry. Gaji yang ditawarkan kepada mereka yang ada diploma atau degree in customer service lebih mahal bayaran.

Jadi , korang masih menunggu. Teruskan cita-cita untuk masa depan.

3. Skop Kerja Customer Service Luas

Ya, ini tak dinafikan. Sangat luas.

Kerja di sektor kerajaan banyak cabangnya. Jangan sampai korang terbeliak one day akan jadi pembantu peribadi VVIP.

Begitu juga di sektor swasta tidak kurang hebatnya. Mana tahu 1 hari korang akan dapat jadi PA Hatta Dolmat atau Rizalman ke.

Artikel akan datang , Asyraf akan kongsikan kepada korang institusi yang terbaik dan murah untuk study customer service ni.

Stay Tune ! Jangan lupa SHARE artikel ini.

6 thoughts on “Study in Customer Service Boleh Pergi Jauh

    • July 25, 2017 at 10:34
      Permalink

      Bidang ini sangat luas. Komunikasi as PRO perlu banyak latihan dan amali.

      Reply
    • July 25, 2017 at 10:33
      Permalink

      Sektor yang boleh pergi jauh iaitu Airlines Industry.

      Reply
    • August 12, 2017 at 00:15
      Permalink

      Senang citer. Sape dah ada kerja. Kerja helok helok. Yang masih belajar diploma or degree. Belajar sampai grad baru fikir kerja. InsyaAllah oneday mudah.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge