Synergy Marine Sdn Bhd Melancarkan Kerjasama untuk Membina Kapal LNG-Powered Pertama di Malaysia

Malaysia telah mencipta kejayaan utama dalam industri maritim sebagai jenama pengurusan bersepadu Synergy Marine (M) Sdn Bhd dengan syarikat Malaysia, hari ini melancarkan kerjasama dengan syarikat Malaysia MTCMS Design Sdn Bhd dan Shin Yang Shipping Corporation Berhad (melalui anak syarikat mereka Shin Yang Shipyards Sdn Bhd) untuk merekabentuk, membina dan menghantarkan servis LNG-Powered Malaysia yang pertama untuk merevolusikan sektor maritim Malaysia.
Synergy-Marine-Malaysia-Sdn-Bhd

Bukan sahaja kapal itu adalah yang pertama di Malaysia dan di seluruh Asia, dia juga menjadi yang pertama dibina di pantai Malaysia. Synergy Marine telah mengambil cabaran untuk melabur kajian penyelidikan dan pembangunan untuk evolusi dalam reka bentuk kapal ke teknologi yang paling maju dalam bentuk digital 3D. Ia juga lengkap dengan teknologi realiti maya untuk penyelenggaraan, latihan keselamatan dan tujuan latihan.

Dengan tujuan perkapalan ini, Synergy Marine berhasrat untuk memberi perkhidmatan kepada pelbagai syarikat Minyak & Gas global yang akan memanfaatkan faedah kapal yang terkenal ini yang tidak hanya mematuhi peraturan IMO, tetapi dengan penggunaan kapal hijau dan teknologi tinggi dalam operasi Minyak & Gas mereka, kapal ini akan menjimatkan penggunaan bahan api dalam mana-mana operasi Minyak & Gas.

Synergy-Marine-Sdn-Bhd

Pengarah Urusan Synergy Marine Dato’ Roslan Ahmad berkata, penggunaan gas asli cecair atau sistem enjin bahan api LNG akan mengurangkan pelepasan sulfur dioksida, nitrogen dioksida, karbon dioksida dan pelbagai bahan terbaik yang akan menjadikan alam sekitar lebih hijau dan pada masa yang sama masih mematuhi peraturan standard yang ditetapkan maritim antarabangsa.

“Dengan pengalaman luas kami dalam perniagaan dan operasi Marine dan luar pesisir serta pengetahuan luas, rangkaian kerja yang luas dan keupayaan yang kuat, memelihara alam sekitar adalah salah satu daripada nilai teras kami, dan kami mengambil langkah proaktif untuk memimpin dan mempelopori Teknologi Hijau dalam offshore support vessels sector.” berkata Dato’ Roslan di sidang media yang berlangsung di Mandarin Oriental KLCC. 

Ketika ini kita dapat melihat syarikat Minyak & Gas menghidupkan semula penerokaan dan kempen produksi mereka secara global selepas kemelesetan ekonomi yang panjang dan kemerosotan harga minyak dunia sejak 2016. Ini adalah satu petanda yang baik kerana ia menunjukkan bahawa industri maritim dan perkapalan akan berkembang lagi. Oleh itu dari pemerhatian ini, kami mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan ini untuk menjadi penyedia kapal Offshore Vessels Sector yang paling disukai dan dicintai yang menyokong penerokaan dan pengeluaran Minyak & Gas dengan etika standard perniagaan yang tinggi untuk memenuhi kepuasan pelanggan kami.

Dengan kapal baru ini diukur pada panjang 76.8 meter, luas 19 meter, kapasiti dek 600, dilengkapi dengan sistem enjin bahan api berganda iaitu LNG dan bahan api diesel, kerjasama ini terbukti menjadi peristiwa penting antara Synergy Marine, MTCMS Design Sdn Bhd, dan Shin Yang Shipping Corporation Berhad, dengan perkembangan di Teknologi Tinggi dan Teknologi Hijau.

Ketiga-tiga syarikat yang bereputasi tinggi juga telah menandatangani Memorandum Persefahaman untuk menggabungkan kepakaran mereka dalam pembangunan Kapal Teknologi Hijau, yang disaksikan oleh Tuan Haji Ahmad Khairuddin Bin Ismail, Timbalan Ketua Pengarah 2 (Operasi) Jabatan Laut Malaysia.

Kami sangat berbangga untuk bekerjasama dengan kedua-dua syarikat MTCMS dan Shin Yang Shipping untuk kapal LNG pertama kami. Kepakaran reka bentuk design perkapalan mereka sangat bagus untuk syarikat perkapalan. Kapal baru kami, sistem pengangkut kapal direka dengan menggunakan enjin penjimatan tenaga, jentera dan peralatan untuk kecekapan tenaga. Oleh itu, berdasarkan kepakaran mereka dalam reka bentuk kapal dan menggunakan Digital Twin Technology, kami mengambil keputusan untuk melibatkan Reka Bentuk MTCMS untuk menjadi pereka kapal kami dan bekerjasama dengan Shin Yang Shipping untuk membina Kapal berdasarkan kepakaran mereka dalam pembinaan Kapal-kapal Offshore Support Vessels (OSV) berpandukan keupayaan dan kapasiti mereka yang tinggi dalam industri ini.

Berkata Dato’ Roslan juga, “Dengan rekod yang kukuh dalam profil mereka digabungkan dengan aktiviti bersejarah kami yang kuat dalam sektor maritim perkapalan. Perjanjian perintis ini memberikan sumbangan besar kepada pembangunan kapal bertenaga LNG yang berevolusi.”

Kapal baru ini dijangka siap pada suku keempat tahun 2020. Kapal ini bersedia untuk memberi khidmat servis contract charter dari mana-mana kontraktor Minyak & Gas dan pastinya ia akan digunakan terutamanya untuk operasi perkapalan di pasaran global.

rakan-media-Synergy-Marine-Malaysia-Sdn-Bhd

Tahniah SYNERGY MARINE MALAYSIA SDN BHD atas pencapaian terbaik untuk negara tercinta.

model-of-the-year-synergy-marine-malaysia

InsyaAllah mesti ada kerja kosong ni, boleh lah apply nanti. hehehe…

www.synergymarine.com.my

- Synergy Marine Sdn Bhd Melancarkan Kerjasama untuk Membina Kapal LNG-Powered Pertama di Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sharing is Caring

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: