Salam Tahun 2017

ASsalamualaikum, Salam Sejahtera. Sedar atau tidak kita dah masuk hari ke lima (5)
pada tahun 2017. Mungkin ketika ini anda dan saya sendiri sudah dapat apa yang diimpikan
selama ini terkubur atau masih menunggu jawapan.

Tak kisah samada anda menunggu kerjaya terbaru, rumah baru, kereta baru atau apa
sahaja yang dihajatkan pada tahun 2016. Harapnya akan tercapai pada tahun ini 2017.

Apa Matlamat 2017 Anda ?

Continue Reading

2 Kelebihan dan Keburukan Kerja Shift Bagi Lepasan SPM

ASsalamualaikum, Salam Sejahtera.

Bertemu kembali. Untuk kali ini saya akan bercerita sedikit mengenai kerja shift.

Sebenarnya post kali ini , adalah rentetan Kerjaya Yang Sesuai Untuk Mula Bekerja Bagi Lepasan SPM 2017. Klik sini untuk baca.

Dekat situ saya ada tekankan kerja yang patut remaja lepasan SPM bekerja tetapi ikut shift.

Apa itu kerja shift? Kerja shift ni bagi kebanyakan orang mentafsirkan ia adalah kerja diluar waktu biasa orang sepatutnya bekerja.

Macam orang kerja kerajaan tu. Jam sebaiknya bekerja adalah dari pukul 0800 pagi sampai jam 0500 petang.

Senang cerita. Kerja shift ini waktunya fleksibel.

Waktu fleksibel selalunya ada 3 jenis untuk kebanyakan syarikat jenis private atau swasta.

1. Morning Shift (0600 – 1400)

2. Evening Shift (1400 – 2300)

3. Midnight Shift (0000 – 0800)

Okay, korang nampak dah kan waktu-waktu kerja shift ini macam mana ?

Siapa disini kerja shift ? Okay , kita sama. Hahah ..

Tapi tak lama lagi Asyraf akan kerja office hour.

Alhamdulillah untuk masa depan.

Okay jom kita baca selanjutnya …

Continue Reading

Kerjaya Yang Sesuai Untuk Mula Bekerja Bagi Lepasan SPM 2017

ASsalamualaikum, Salam Sejahtera.

Hai,

Asyraf disini. Siapa disana?

Hehe ..

Okay, tanpa buang masa saya nak kongsi sikit pasal kerja part time atau sementara bagi lepasan SPM untuk tambah duit tambahan dan ambil pengalaman kerja sebelum korang sambung belajar ke peringkat tertinggi seperti diploma dan ijazah.

Actually, kerja ini gajinya tak lah tinggi mana dan paling penting korang kena tahu waktu kerjayanya bukan ‘office hour’.

Korang kena belajar dari sekarang kerja ‘shift’.

Tapi sebenarnya kerja shift ni bagus. Sangat bagus untuk permulaan kerjaya sebelum korang sambung belajar.

Nanti saya akan ceritakan di post akan datang kenapa kerja shift ni bagus bagi lepasan SPM sebelum sambung study.

Okay?

Baiklah, sebelum saya bagi panduan kat korang apa kerja yang terbaik, plis ikhlaskan diri ok untuk baca perkongsian ini.

Yang pasti kerja ini sangat sesuai dengan umur lepasan SPM dan sangat beruntung jika one day habis belajar korang akan dapat kerja lagi better dan selesa disebabkan kerja-kerja ini.

Baikhlah, jom teruskan bacaan.

Continue Reading