Skip to content

Selamat Hari Wanita Antarabangsa Dan Ini 6 Koleksi Hadiah Disukai Wanita

Selamat-Hari-Wanita-Antarabangsa-Dan-Ini-6-Koleksi-Hadiah-Disukai-Wanita

Selamat Hari Wanita Antarabangsa yang bertarikh 08 March 2023, Hari Rabu setiap tahun.

Hari Wanita Antarabangsa ialah perayaan global yang diadakan setiap tahun pada 8 Mac untuk memberi tumpuan kepada isu-isu seperti kesetaraan jantina, hak reproduktif, keganasan dan penderaan terhadap wanita, sebagai titik fokus dalam perjuangan hak wanita.

Ia bermula dari pergerakan hak pilih wanita sejagat dan diilhamkan oleh “Hari Wanita” yang dicadangkan oleh Parti Sosialis Amerika di New York City pada 28 Februari 1909.

Pada tahun 1910, di Persidangan Wanita Sosialis Antarabangsa, perwakilan Jerman mencadangkan “Hari Wanita istimewa” dianjurkan setiap tahun tanpa tarikh tertentu.

Kemudian pada tahun 1917, selepas wanita mendapat hak mengundi di Rusia Soviet, Hari Wanita Antarabangsa (IWD) menjadi cuti kebangsaan pada 8 Mac.

Ia kemudian diakui oleh gerakan feminis global pada akhir 1960-an dan dijadikan perayaan global arus perdana selepas diterima oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 1977.

Hari Wanita Antarabangsa diperingati di pelbagai cara di seluruh dunia, termasuk menjadi cuti umum di beberapa negara dan diperhatikan secara sosial atau tempatan di negara lain untuk mempromosikan pencapaian wanita.

Koleksi Hadiah Yang Disukai Wanita

6 Koleksi Hadiah yang disukai oleh wanita sangat bervariasi dan bergantung pada keperibadian, hobi, dan minat individu.

Namun, beberapa hadiah yang sering disukai oleh wanita antara lain:

1. Bunga:

Bunga masih menjadi hadiah yang popular bagi wanita, kerana dapat mengekspresikan perasaan kasih sayang atau penghargaan.

LINK HADIAH

2. Perhiasan:

Wanita biasanya menyukai perhiasan seperti kalung, gelang, atau anting-anting. Pilihlah perhiasan yang sesuai dengan selera dan gaya wanita tersebut.

LINK HADIAH 

3. Perfume:

Perfume dapat membuat wanita merasa segar dan percaya diri. Pastikan memilih aroma yang sesuai dengan keperibadian dan selera wanita.

LINK HADIAH

4. Buku atau alat tulis:

Jika wanita tersebut adalah pecinta buku atau senang menulis, maka hadiahkanlah buku atau alat tulis yang berkualiti.

LINK HADIAH

5. Barang-barang kosmetik:

Produk kecantikan seperti lipstik, maskara, atau peralatan solek juga dapat menjadi hadiah yang menyenangkan bagi wanita.

LINK HADIAH

6. Aksesori fashion:

Wanita biasanya menyukai aksesori seperti beg tangan, kasut, atau baju yang sesuai dengan gaya dan selera mereka.

LINK HADIAH 

Namun, yang terpenting adalah memilih hadiah yang sesuai dengan keperibadian dan minat wanita tersebut.

Dengarkan apa yang disukainya dan jangan ragu-ragu untuk bertanya kepada teman atau keluarga dekatnya untuk membantu Anda memilih hadiah yang tepat pada hari wanita.

Baca Juga Anda Ingin Jadi Wanita Cantik Yang Sihat Dan Bekerjaya? Baca Artikel Disini.