Seorang Blogger Wajib Tahu Baca Google Analytics

Blogger-Wajib-Tahu-Baca-Google-AnalyticsSumber Gambar: blog.pinnaclemgp.com

Sebagai seorang Blogger. Akan menjadi kebiasaan untuk kita melihat pageview blog kita setiap hari.

Terutama sebelum mula menulis artikel di blog.

Tapi bagi diri aku lah. Aku setiap kali masuk blog, setiap masa aku akan tengok bahagian dashboard Google Analytics yang aku pasang dekat blog aku ni.

Untuk pengetahuan korang. Blog Asyraf Asri ni memang aku hosted kan guna platform wordpress self-hosted.

Maksudnya aku beli Domain Name dan Hosting (NetKL) dan aku akan bayar komitmen setahun sekali sahaja untuk terus menerus buat duit online dengan cara menulis.

Aku memang banyak idea dan pengalaman hidup. So memang aku akan share lah segala apa yang aku hadapi selama hidup ini untuk bacaan pengunjung setia blog ini.

Ya Allah, apa yang aku melaut ke tempat lain ni? Hahaha … takpe lain artikel kita cerita bab ni.

Sekarang aku nak cuba kongsi share dengan korang Macam Mana Aku Baca Google Analytics di blog aku.

Serius, aku bukan pakar blog wordpress mahupun blogspot. Jadi jangan anggap aku sifu okay.

Aku menulis nak kongsi ni atas dasar ilmu yang kita ada. Kita share lah kan .. mana tahu dekat bahagian komen kat bawah nanti, korang akan bantu aku untuk faham dengan lebih lanjut lagi pasal google analytics ni.

Aku masih lagi belajar. Kebanyakan aku belajar secara in-formal pasal blogging ni. Dari segi SEO dan sebagainya lah.

Sebab Blogger Wajib Tahu Baca Google Analytics

Antara sebab-sebab menarik dan aku rasa patut korang sebagai Blogger wajib tahu baca laporan dari google analytics ni banyak antaranya : –

1. Bagaimana Cara mengetahui jenis-jenis pengunjung blog atau website Anda?
2. Bagaimana pengunjung terjumpa blog Anda?
3. Bagaimana meningkatkan pengunjung website Anda?
4. Artikel atau posting apa yang disukai pengunjung website Anda?
5. Ketahui Berapa cepat loading website atau blog kita?
6. Apa yang sedang terjadi pada website Anda saat ini?
7. Siapakah yang sedang melayari blog Anda pada hari ini?

7 poin yang aku senaraikan tu sebenarnya aku sendiri pun sedang dan tengah belajar dekat website blog mat saleh dan semestinya lah video youtube bagaimana cara-cara membaca laporan google analytics.

Aku tahu yang sedang baca blog aku ketika ini dan paling penting artikel posting Seorang Blogger Wajib Tahu Baca Google Analytics adalah korang seorang pengunjung setia blog aku dan korang adalah seorang penulis blog kan?

Takpe, kita belajar je. Jangan takut untuk mencuba sesuatu ilmu baru.

Yang penting duit income USD masyukkk bila korang rajin menulis dan kalau tak malu buat video upload di youtube.

Aku ada Youtube Channel tau. Silakan Subscribe yer disini!

Hahah .. berani ke tunjuk muka dan cara korang bercakap depan kamera dan satu dunia tengok korang!

Okay itu je aku nak cerita pasal ni. Lain artikel aku akan share lagi.

Add a Comment

Your email address will not be published.